הריון יכול להיות תקופה מלחיצה שנושאת בקרבה הרבה שינויים – פיזיולוגיים, הורמונליים ופסיכולוגיים. מעבר לשינויים אלה, נכנס לתמונה גם הצורך במעקב אחר בריאות האם והעובר, במטרה שההריון יעבור ללא סיבוכים ושהתינוק שנולד יהיה בריא.
מעקב הריון מלא מקבל חשיבות יתרה בישראל מכמה סיבות עיקריות:
- לאורך שנים חלה עליה בגיל הכניסה להריון – נשים בישראל [ובעולם] יולדות בגיל מבוגר יותר, מה שיכול לגרום ליותר סיבוכים בהריון.
- בישראל שיעור הפריון הוא הגבוה ביותר ממדינות ה-OECD, עם 3.1 ילדים בממוצע, נתון שגורם לכך שגיל ההורים בעת ההריון הוא מבוגר ולכן יכולים להיגרם סיבוכים פוטנציאליים.
- בישראל יש שכיחות גבוהה יחסית של תסמונות תורשתיות בשל הקרבה הגנטית (גם אם רחוקה דורות אחורה) של ההורים והיותם ממוצא משותף – למשל אשכנזי, צפון אפריקאי וכיו"ב.
- ישראל היא מדינה מפותחת עם מערכת בריאות ציבורית מתקדמת וסל בריאות ממלכתי, לכן קיימות בארץ שיטות מתקדמות למעקב אחר ההריון, בין אם על ידי בדיקות הדמייה, מעקב של רופא ומגוון בדיקות גנטיות חשובות.
רופא הנשים בקופת החולים או במסגרת פרטית, אחראי לתקינותו של מעקב ההריון ובכלל זאת למתן הסבר מפורט להורים על חשיבותן של הבדיקות הגנטיות שניתן לעשות בהריון, כל הריון ללא יוצא מן הכלל.
בסקירה שלפניך נסביר על היקף החובה של רופאי הנשים להסביר להורים, כבר בתחילת מעקב ההריון, על חשיבותן של הבדיקות הגנטיות הזמניות. בדיקות כמו צ'יפ גנטי, NIPT, אקסום ועוד.