מעל ל- 4500 נשים בישראל, מאובחנות בכל שנה כחולות בסרטן השד. בעבר היה נהוג לחשוב כי רק נשים מבוגרות עלולות לחלות בסרטן זה, אך בשנים האחרונות השתנתה התפיסה וכיום ההמלצה היא גם לנשים צעירות מעל גיל 20, לגשת לפחות פעם בשנה לבדיקת שד אצל כירורג שד.
העובדה שגילוי מוקדם מציל חיים, ביחד עם הנתון אשר קובע כי אם מאבחנים את סרטן השד בשלביו הראשונים הסיכויים להירפא עולים בכ- 90%, אמורים להוות תמריץ חיובי לנשים ללכת ולהיבדק.
בנוסף לבדיקה שכל אישה יכולה לערוך לעצמה מתוך הכרות עם הגוף שלה וזאת על ידי מישוש, כמו גם בדיקה ידנית מקיפה יותר הנעשת על ידי כירורג, נשים מעל גיל 50, מוזמנות אחת לשנתיים על ידי קופות החולים, לגשת ולבצע בדיקת ממוגרפיה.
נשים בטווח הגילאים 35 – 49 אשר נמצאות בקבוצת סיכון, עקב הסטוריה של סרטן השד במשפחה המיידית, כמו אמא או אחות אשר חלו בסרטן השד, יוזמנו לבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנה ומי שחלתה בעבר בסרטן השד, תעבור בדיקת ממוגרפיה לצרכי מעקב על פי המלצת הרופא המטפל. יחד עם זאת ככל שמתעורר חשד, תופנה המטופלת לבדיקת ממוגרפיה, הכלולה בסל הבריאות.
מהי בדיקת ממוגרפיה?
ממוגרפיה היא בדיקת רנטגן הסורקת את השדיים ותכליתה לאתר גושים ותאים סרטניים בשלב מוקדם ככל האפשר, לעיתים הרבה לפני שניתן להבחין בהם על יד בדיקה ידנית.