האם ניתן לבודד בין סיבות רבות שיכולות לגרום נזק ליילוד לבין סיבה אחת שנגרמה עקב רשלנות של הצוות הרפואי? ואם כן, כיצד קובעים את גובה הפיצויים?
במקרה שהגיע לפתחו של בית המשפט העליון בהליך ע"א 2299/03 מדינת ישראל נ' יפה טרלובסקי הוגש ערעור על פסיקתו של בית המשפט המחוזי, אשר קבע כי בית החולים התרשל בטיפול ביולדת ועל כן נולדה לה תינוקת עם פגיעה מוחית קשה, פיגור שכלי עמוק, שיתוק ספסטי קשה של ארבע הגפיים ועיוורון. נקבע כי רשלנות רפואית אירעה במקרה זה פעמיים, פעם לפני הלידה ופעם בזמן הניתוח הקיסרי.
הרקע העובדתי
במקרה נשוא התביעה, התובעת הגיעה לבית החולים טרם הלידה כדי לעבור מעקב רגיל בהוראת הרופא שלה. במחלקת היולדות של בית החולים נערכה לה בדיקת מוניטור למעקב אחר פעימות לב העובר, ולאחריה שוחררה לביתה. בדיקות המוניטור של האם לא נמצאו במהלך המשפט ולא ידוע על מה הצביעו.
באותו ערב חזרה התובעת לבית החולים עקב הופעת צירים ראשונים. עם חיבורה למכשיר המוניטור הבחינו כי ישנן ירידות בדופק העובר, כשבין הירידות חזר הדופק לתקנו. לאחר שאובחנה תוך זמן קצר ירידה חדה בדופק העובר (ברדיקרדיה) הוחלט על ניתוח קיסרי (Caesarean section) באופן מיידי. החשש היה כי העובר נמצא במצוקה חריפה.