לא רבים מאיתנו מכירים את המונח המשפטי פגיעה באוטונומיה, השכיח בעיקר במסגרתן של תביעות רשלנות רפואית המוגשות לבתי המשפט בישראל ובמדינות אחרות בעולם המערבי. עורך דין עופר סולר מסביר ומפרש אודות המושג וחשיבותו בעולם הנזיקין.
המונח פגיעה באוטונומיה מופיע רבות בהקשר של רשלנות רפואית כזכותו הבסיסית ביותר של הפרט להגנה על גופו. מקורו של המושג במשפט הישראלי מהתפתחות הזכות למעמד של זכות חוקתית כחלק מזכות היסוד לכבוד האדם בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, לצד הרחבת השימוש בחקיקה שמקורה בבית המשפט בתחום הנזיקין ויסוד בשם הסכמה מדעת.
בית המשפט העליון הכיר לראשונה בזכות לקבלת פיצויים בגין פגיעה בזכות זו של הפרט בתביעות רשלנות רפואית בפסק הדין ע"א 2781/93 דעקה נ' בית החולים כרמל פ"ד נג (4) 526 בחוות הדעת של השופט תיאודור אור.
בהקשרים רחבים יותר זכותו של הפרט לאוטונומיה משמעה זכותו לפעול בדרך שנראית לו כנכונה והטובה ביותר עבורו, לקבל החלטות באשר לטיפול הרפואי בו או למנוע התערבות במצבו הבריאותי ללא שהוא נותן את הסכמתו. כך, ראש נזק זה לפיצוי מתייחס לעוגמת הנפש שנגרמה לנפגע עקב השלילה של הזכות שלו לבחור באופן חופשי מה יעשה או לא יעשה בגופו.
קיראו בהרחבה על: עמימות עובדתית בתביעות רשלנות רפואית