ניתוח קיסרי או Caesarean section הנו אחת השיטות הקיימות היום ללידה מלבד לידה נרתיקית טבעית ולידה מכשירנית. מקורו של השם בחוק הרומאי שאסר לקבור נשים בעודן נושאות את הוולד ברחם משום האינסטינקט שבאמצעות חתך בבטן יהיה ניתן להציל את העובר גם אם האם נמצאת בסכנה.
למעשה קיימות מספר שיטות לביצוע ניתוח קיסרי אך המשותף לכולן הוא ביצוע חתך אחד או יותר באזור הבטן ו/או הרחם לשם הוצאת התינוק מגוף האם. במדינות שונות משתמשים לעיתים בווריאציות שונות לביצוע הניתוח.
בשנים האחרונות הפכה שיטה זו לפופולארית כל כך עד שרבים חושבים כי מדובר בפרוצדורה קצרה, נטולת כאבי צירים הכרוכה בחתך קטן בלבד. האמת היא שלניתוח הקיסרי יכולים להיות יתרונות במצבים בהם לידה נרתיקית מהווה סיכון עבור האם והתינוק. אומנם עדיין בשל הסיכונים הקיימים גם בהליך זה בחלק מהמקרים ההתוויה איננה ברורה ועל הרופא המטפל להפעיל שיקול דעת.
המקרים בהם בדרך כלל חלה חובה להפנות את היולדת לניתוח קיסרי בשל סכנה לה או לעובר הם מצוקה עוברית, דופק מהיר ולחץ דם גבוה אצל האם או התינוק לאחר קרע במעטפת העובר, קרע של הרחם, בעיות בזירוז הלידה ועוד. הסיבה לכך היא שמדובר במקרי חירום המצריכים טיפול דחוף וחילוץ מהיר של העובר מהרחם על מנת למנוע נזק בלתי הפיך ופגיעה ביולדת ובעובר.