חלק עיקרי ומרכזי של הטיפול הרפואי המוענק בישראל נעשה במסגרת קופות חולים השונות – קופת חולים כללית, מכבי, מאוחדת ולאומית. במרבית המקרים כאשר לא מדובר במצב דחוף מאוד ומאיים חיים, הפניה הראשונית בשל בעיה רפואית נעשית לסניף של קופת חולים ולעיתים קרובות אל רופא משפחה.
מטבע הדברים לפיכך חלק לא מבוטל מהמקרים של רשלנות רפואית בטיפול אשר גורמים לנזק מתרחשים במסגרת קופת חולים ותביעות רבות מוגשות כנגד קופת חולים.
רבים סוברים כי אם נפגעו בשל רשלנות רפואית בטיפול אצל רופא מסוים, למשל רופא המשפחה במסגרת קופת חולים, הרי שתביעת רשלנות רפואית בהכרח תוגש אישית כנגד אותו רופא.
מדובר בטעות אשר מונעת מחלק מנפגעי הרשלנות הרפואית לשקול כלל אפשרות של תביעה בשל הכרות ממושכת עם הרופא המטופל ובשל שיקולים דומים אחרים.
תביעה בשל טיפול רפואי רשלני אשר ניתן במסגרת קופת חולים תוגש ברובם המכריע של המקרים כנגד קופת החולים בלבד ושמו של הרופא המטפל לא יופיע כלל כנתבע.
קופת החולים אחראית באחריות שילוחית לכל מעשיו של רופא או גורם רפואי אחר בשירותה ולכן הרופא המטפל לא יינזק כלכלית בשל תביעת רשלנות רפואית ובפועל תשלום הפיצוי נעשה על ידי חברת הביטוח אשר מבטחת את קופת החולים הנתבעת בביטוח אחריות מקצועית.